Papieren bloemen

Aan het begin van Winnie en de flopsies zitten de zusjes Bernadette en Berlinda Bedjes aan het strand in Engeland, samen met hun Engelse vriendjes. Ze verkopen er zelfgemaakte papieren bloemen in ruil voor zaagjes, een soort van schelpje. De kinderen spreken ook wel van couteaux, de Franse naam voor dit soort schelpje.

Die traditie van bloemen verkopen is al heel oud en zou ontstaan zijn in de jaren 1920. Ze bestaat eigenlijk alleen maar aan de kust in België. Kinderen maken eerst thuis een hele hoop bloemen met crêpepapier, kleven dit op een houten stokje en trekken ermee naar het strand. Het is zo bijzonder dat het in 2021 immaterieel erfgoed is geworden. Dat wil zeggen dat het zo speciaal is dat we het ook echt gaan beschermen en niet willen laten verloren gaan.

Als je dus deze zomer nog eens naar de zee gaat in België, maak dan eerst een paar papieren bloemen en verkoop ze, net als tante Bernie en oma Linda, op een bergje strandzand in ruil voor een paar zaagjes. Ik ben er zeker van dat veel mensen heel enthousiast gaan zijn.

Wil je weten hoe je zo’n bloemen maakt? Je vindt een stappenplan op de site van de kust zelf.

Zaagjes, ofwel couteaux, het betaalmiddel voor de strandbloemen.

Veel meer informatie over papieren bloemen vind je op de site van Het Huis van Alijn, het museum van het dagelijks leven in Gent. En ook de VRT heeft er een reportage over gemaakt.

Plaats een reactie

Maak een website of blog op WordPress.com